Labels

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 17:46

Labels je kent het wel, en ik moet opletten want ik probeer mij zelf ook aan een label te plakken, omdat je erkenning en herkenning wil. Maar het is niet wie jij bent. Je gedrag kan niet bepalen wie jij bent. Gedrag is maar het topje van de ijsberg, er zit zoveel onder wat op het oog niet zichtbaar is. 

Er zijn allerlei testen en onderzoeken om te kijken wat het probleem is. Maar hoe reageer jij als je op examen moet? Hoe voel jij je dan? Vaak zijn testen en onderzoeken ook een moment opname in een vreemde omgeving. Wat nou als het thema, ben ik wel goed genoeg, in je onderbewustzijn een rol speelt. Ook tijdens toetsen op school blokkeren sommige kinderen volledig, of laten gewoon niet zien hoe knap ze zijn.

Je word vaak al gekeurd vanaf het moment je in de buik van je moeder zit, en dit gaat zo maar door en door.  Ben ik wel goed genoeg? Alles moet via meetstaven, tabellen en andere bepalende cijfers. Het lijkt wel of alles aan cijfers vast hangt.

Sommige kinderen vertonen gedrag wat opvalt in de klas, maar wat nou als deze kinderen de sensors zijn  in de klas? Ze laten zien wat er speelt, ze maken iets zichtbaar. Vaak zijn deze kinderen juist heel gevoelig, en pikken energie op van andere kinderen of van de leraar. Ze krijgen al snel een label, wat ze voor de rest van hun leven achtervolgt.

Ik heb label 1. Nee het is niet wie je bent, want er zit vaak veel meer onder.  Gedrag is het topje van de ijsberg. Misschien laten heel veel van deze kindjes wel zien, dat er verandering mag komen in de klas. Dat er verandering mag komen in het onderwijs. Dat de onderdrukking niet meer te onderdrukken valt. Dat de nieuwe kinderen heel anders in elkaar zitten als wat het onderwijs nu te bieden heeft. ( En gelukkig zijn er steeds meer scholen die dit erkennen)

Hoe fijn zou het zijn als er anders naar deze kinderen gekeken word. Als je bij jezelf terug denkt, hoe fijn zou het geweest zijn als jij begrepen werd. Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met labels en vooral bij kinderen. Er zitten prachtige kinderen onder, als ze maar onder de juiste omstandigheden en juiste manier benaderd worden, als ze maar gezien en gehoord worden.

Gelukkig zijn er steeds meer coaches en therapeuten die op een andere manier werken, en contact kunnen maken met het onderbewustzijn. Zodat het kind zelf aan kan geven wat ze nodig hebben  om lekker in hun vel te zitten.

Als volwassen kan je hier ook veel last van  hebben, maar het is nooit te laat om ballast op te ruimen uit je verleden. Het zal je veel verlichting geven zodat jij je kan focussen op wie je echt bent, en als jou bijzonder kwaliteiten in kan zetten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.