Wat is kwalitatieve slaap, en hoe kan je dit voor je hond realiseren?

Een goede nachtrust is essentieel voor honden. Kwalitatieve slaap helpt je hond om alle dagelijkse indrukken en prikkels te verwerken. Het is tijdens de slaap dat je hond weer energie opdoet, zodat hij of zij met volle kracht aan een nieuw avontuur kan beginnen.
Merk je dat je hond ander gedrag vertoont dan normaal of gewenst? Dan onderzoek ik vaak als eerste het slaappatroon van je hond. Het slaapgedrag geeft namelijk waardevolle informatie die belangrijk is voor verdere stappen in een consult. Het komt regelmatig voor dat het slaappatroon niet aansluit bij wat je hond eigenlijk nodig heeft.
Wat is kwalitatieve slaap?
Honden hebben gemiddeld 16-18 uur slaap per dag nodig, verspreid over korte periodes. Het is hierbij van groot belang dat je hond een veilige, rustige slaapplaats heeft. Idealiter zijn er meerdere plekken beschikbaar zodat je hond kan kiezen waar hij of zij wil liggen. Vermijd slaapplaatsen bij een raam of deur, omdat je hond daar constant alert blijft. Zorg voor een tochtvrije, warme en beschutte plek waar je hond zich ontspannen en geborgen voelt. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om gestrekt en comfortabel te liggen. Je zult zien dat je hond regelmatig van positie en locatie wisselt als die mogelijkheid er is.
Onze eigen hond houdt ervan om met een fleecedeken te 'tutten' en er soms een nestje van te maken. Een andere hond in ons gezin slaapt graag in een hoek van de kamer, dicht bij de kachel als het koud is. Door goed te observeren, leer je wat je hond prettig vindt en wat hij of zij nodig heeft voor een goede nachtrust. Het moet natuurlijk ook passen binnen jouw huishouden. Mag de hond bijvoorbeeld op de bank slapen? En waar verblijft je hond als je niet thuis bent? Sommige honden vinden het heerlijk om tijdens jouw afwezigheid op de bank te liggen en volledig te ontspannen.
Door te begrijpen wat jouw hond nodig heeft en dit in de dagelijkse routine toe te passen, kun je stap voor stap meer rust creëren. Dit is geen proces dat in één dag afgerond is; het vraagt liefde, geduld en toewijding van jou als verzorger. Ondanks aanpassingen in de leefstijl of slaapomgeving kan het zijn dat je hond nog steeds niet volledig ontspannen slaapt of moeite heeft met slapen. In dat geval kan er sprake zijn van een diepere oorzaak of blokkade.
De basisbehoeften van een hond
Een hond heeft een aantal fundamentele behoeften: eten en drinken, slaap, warmte, geborgenheid en veiligheid. De eerste weken van een pup zijn cruciaal en leggen de basis voor het verdere leven. De omstandigheden waarin een pup geboren en opgegroeid is, spelen hierin een grote rol. Hoe voelde de moederhond zich tijdens de zwangerschap? Waren er veel pups in het nest? Hoe verliep de geboorte? Was er altijd voldoende voeding en veiligheid voor de pups? Als er in deze cruciale fase niet volledig aan de basisbehoeften is voldaan, kan dat leiden tot onverwerkte emoties of spanningen die later in het leven van je hond een rol blijven spelen.
Veel van wat een hond in de eerste levensmaanden meemaakt, is vaak onbekend. Toch kunnen deze ervaringen zich op latere leeftijd uiten in afwijkend gedrag, spanningen of terugkerende lichamelijke klachten. Zelfs als je al een dierenarts hebt geraadpleegd, blijven deze symptomen soms onverklaard. Dit kan wijzen op onverwerkte emoties of trauma uit het verleden.
Wat is NEI-therapie?
Met Neuro-Emotionele Integratie (NEI) kunnen we teruggaan naar het verleden van jouw hond om te onderzoeken waar eventuele problemen zijn begonnen. Deze therapie helpt je hond om onverwerkte ervaringen alsnog een plek te geven, waardoor er meer ontspanning ontstaat. Dit proces verloopt altijd op het tempo van de hond en is afhankelijk van de ervaringen uit zijn of haar verleden. Als verzorger krijg je door NEI-therapie ook een beter inzicht in de belevingswereld van je hond. Hierdoor kun je gerichter ondersteunen en bijdragen aan het welzijn van je dier.
Hoewel deze tekst zich richt op honden, is NEI-therapie ook toepasbaar op andere dieren.