
De eerste weken van je pup zijn van enorm groot belang en vormen een cruciale basis voor het verdere leven van je hond. Situaties die voor ons misschien klein en onbelangrijk lijken, kunnen voor je hond echter een enorme impact hebben en grote gevolgen met zich meebrengen. In mijn praktijk kom ik vaak gedragingen en problemen tegen die direct terug te voeren zijn naar de ervaringen tijdens de puppyperiode, of zelfs naar de tijd daarvoor – de dracht van de moederhond.
Hieronder staan enkele belangrijke vragen die je kunnen helpen om de voorgeschiedenis van je hond beter te begrijpen en in kaart te brengen:
- Hoe voelde de moederhond zich tijdens de dracht en de periode daarvoor?
- Hoeveel pups waren er in het nest en hoe was de dynamiek tussen hen?
- Zijn er pups overleden in de eerste weken na de geboorte?
- Was er sprake van spanningen of stress in de omgeving waar de pups opgroeiden?
- Hoe is de geboorte van de pups verlopen, en waren er complicaties?
- Was er voldoende voeding beschikbaar voor alle pups in het nest, en hadden ze gelijke kansen?
- Was de moederhond altijd aanwezig en beschikbaar voor de pups wanneer zij haar nodig hadden?
- Hoe was de leefomgeving van de pups ingericht en wat voor indruk maakte deze omgeving op hen?
Door meer inzicht te verkrijgen in de voorgeschiedenis van je hond, kun je beter begrijpen welke essentiële basisbehoeften je hond mogelijk heeft gemist tijdens de puppyperiode. Het niet vervullen van deze basisbehoeften kan ervoor zorgen dat je hond bepaalde tekortkomingen blijft ervaren of snel uit balans raakt wanneer deze behoeften in het huidige leven niet voldoende worden vervuld. Dit gemis wordt vaak duidelijk zichtbaar op momenten waarbij de gemiste basisbehoefte overeenkomt met het ongewenste gedrag dat je hond vertoont in zijn dagelijkse leven.
En nee, een hond is helemaal niet veeleisend. Het gaat hierbij om fundamentele levensbehoeften zoals voldoende voeding, een gevoel van veiligheid en de onmisbare geborgenheid die ieder levend wezen nodig heeft.
Je zult steeds meer merken dat het gedrag van je hond vaak slechts het topje van de ijsberg is. Wat je in dat gedrag ziet, is vaak een directe reactie op onverwerkte emoties, aangeleerde overlevingsmechanismen of onvervulde basisbehoeften uit een eerdere levensfase.
Het is ontzettend waardevol dat je nu meer inzicht hebt gekregen in de voorgeschiedenis van je hond. Met deze kennis kun je hem nog beter ondersteunen en helpen om weer in balans te komen, zodat hij zich veilig en prettig voelt in zijn omgeving.
Reactie plaatsen
Reacties